Waarom biokatoen zoveel beter is dan ‘normaal’ katoen

door jul 26, 2020

Misschien heb je al eens gehoord van biologisch katoen of biokatoen. En weet je dat biokatoen veel milieuvriendelijker is dan ‘gewoon’ katoen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? In deze blog leg ik je uit waarom biokatoen goed is voor de natuur, maar ook voor jou!

Fijn voor de natuur

Biokatoen wordt verbouwd zonder giftige insecticiden, pesticiden of kunstmest. Dat is dus een stuk beter voor de bodem, maar ook voor de katoenboeren, want het is erg slecht voor je gezondheid. Sowieso is biologische katoenteelt minder intensief voor de bodem, waardoor het land minder snel wordt uitgeput.

Er is ook 91% minder water nodig om een biologische katoenplant te laten groeien; een enorm verschil als je bedenkt dat 2,5% van de landbouwgrond voor de katoenteelt wordt gebruikt*. Dat is een gebied 10x zo groot als Nederland! Verder wordt ‘normaal’ katoen gemaakt van genetisch gemodificeerde zaden, dat is bij biokatoen niet het geval.

*Bron: Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle, Marieke Eyskoot

 

  • Geen giftige stoffen
  • 91% minder water nodig
  • Geen genetisch gemodificeerde zaden
  • Eerlijke prijs voor katoenboeren
  • Betere werkomstandigheden
  • Voelt zachter aan
  • Gaat langer mee
  • Duurzame keuze = goed gevoel

Fijn voor de katoenboeren

Biokatoen is niet alleen milieuvriendelijker, het is ook een stuk mensvriendelijker. Katoenboeren die biokatoen verbouwen krijgen daar, naast een gezondere werkomgeving, over het algemeen een eerlijke prijs voor. De organisatie die het keurmerk voor biokatoen uitgeeft, GOTS, houdt ook in de gaten dat er sprake is van eerlijke werkomstandigheden: geen kinder- of dwangarbeid en een veilige werkplek.

Fijn voor jou

En dan is het lijstje met voordelen nog niet af! Ook voor jou heeft biologisch katoen mooie pluspunten. Het voelt een stuk zachter aan dan ‘normaal’ katoen en het bevat geen sporen van giftige stoffen. Daarnaast gaat het langer mee en heeft het, net als gewoon katoen, een ademend effect.

En last but not least: een kledingstuk zit veel lekkerder als je weet dat het op een eerlijke manier gemaakt is!

Yours Sincerely

De shirts van Yours Sincerely zijn gemaakt van 100% biokatoen of 70% bamboe/30% biokatoen. In de webshop staat het materiaal vermeld bij elk product.

Kies jij bewust voor biologisch katoen? Laat een reactie achter hieronder, ik vind het leuk om van je te horen!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5% van de opbrengst van alle Yours Sincerely shirts gaat naar Stichting DierenLot

Dierenlot
Betalingsmogelijkheden
De waardering van www.yourssincerely.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 9 reviews.